8 gode grunner til å spise mer egg – egg er supermat og kan bidra til vektreduksjon
Egg er en allsidig matvare som kan brukes til så mangt. Det er utrolig sunt og velsmakende og inneholder det kroppen trenger av livsviktige vitaminer, mineraler, aminosyrer og fettstoffer, som omega 3. I tillegg kan egg gjøre deg slankere dersom du erstatter en del av dine vanlige, daglige måltider med egg.
Myten om at egg fører til forhøyet kolesterol er for lengst avlivet av nyere studier som viser at egg tvert imot er en helsebombe som bedrer både diabetes og hjertesykdom
1. Egg er proteinrikt og inneholder alle aminosyrene kroppen trenger
Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler og for å danne organer, muskler, bindevev, negler, hår, hud, enzymer, hormoner, hemoglobin, arvestoff, immunstoffer og skjelett. Uten protein kan vi ikke leve.
2. Egg kan bidra til stabilt blodsukker og dempe sult og sug
Siden egg ikke inneholder karbohydrater, så vil et egge-måltid, som for eksempel en osteomelett eller et par kokte egg, bidra til å holde blodsukkeret stabilt. Stabilt blodsukker har mange fordeler, blant annet at det reduserer sult og søtsug og bidrar til bedre konsentrasjon og energi over tid.
3. Egg fremmer restitusjon
Fordi egg inneholder store mengder protein av høy kvalitet, får du også en optimal mengde aminosyrer som fremmer restitusjonen.
4. Egg inneholder omtrent alt det kroppen din trenger
- Vitamin A, viktig for syn, vekst og kroppens immunforsvar
- Vitamin E, viktig antioksidant som beskytter cellene mot oksidasjon
- Vitamin K får blodet til å koagulere og bidrar til oppbygging av skjelettet
- Vitamin B2 som er bra for bl. a hud og immunforsvar
- Vitamin D ,viktig for immunforsvar og bidrar i oppbygging av tenner og skjelett
- Omega 3 som er viktig for en sunn hjerte- og karhelse og er betennelsesdempende
- Jern som er viktig for immunforsvar og for å bringe oksygen ut til organer og vev.
5. Egg bidrar til å ta vare på synet ditt
Lutein og zeaksantin er to kraftige antioksidanter som du finner i egg og som er viktige for å forebygge grå stær og makuladegenerasjon.
6. Bedrer hjerte- og hjernehelsen den
Ved å spise egg regelmessig får du HDL lipoprotein, som er det vi kjenner som «det gode» kolesterolet og som vil beskytte mot hjerteproblemer, bedre hjernehelsen og forebygge demens. En stor studie som gikk over 10 år der deltakerne spiste 5 til 6 egg per uke viste at ingen av deltakerne hadde problemer med hjernen
7. Kolin er et næringsstoff de fleste av oss mangler og som er viktig for cellene
Kolin er et medlem av B-vitaminene og bidrar til å bygge cellemembraner og er viktige molekyler for hjernens funksjon. følge en klinisk studie fra USA har nesten 90 prosent av befolkningen mangel på kolin.
8. Egg kan bidra til sunn kroppsvekt og vektreduksjon
Egg alene vil ikke nødvendigvis fremme vekttap med mindre du også er forsiktig med å innta for mye karbohydrater.
Et kosthold med lite karbohydrater vil bidra til å opprettholde en sunn kroppsvekt, eventuelt hjelpe kroppen å kvitte seg med overflødig kroppsfett, samtidig som muskelmassen opprettholdes. Det er ikke uten grunn at kroppsbyggere spiser mye egg.
Det er ganske enkelt å øke inntaket av egg
De fleste kan vel lage en god omelett, stekt eller kokt egg, derfor tar jeg med en oppskrift du kanskje ikke har prøvd før og som smaker godt og er enkel å lage.